Az elültetett kávécserjék 3-5 évnyi gondos ápolást követően válnak termővé, a kávécseresznyék érési ideje fajtánként eltér, az Arabica típusok esetében körülbelül 9 hónap telik el mire a zöld szemek mélyvörös színűvé érnek. A betakarítás során kézzel vagy gépek segítségével szüretelik a kávécseresznyéket, melyek egyenként két kávébabot tartalmaznak. A cseresznyék a legérettebb állapotukban a legédesebbek, ezért néhány órán belül kell feldolgozni őket. A szemeknek elsőként egy többlépcsős nedves vagy száraz feldolgozáson kell átesniük, ennek első lépése a mosás, melynek során megtisztítják a gyümölcsöt a szennyeződésektől. A tradicionális, száraz feldolgozás több hetes folyamata során a kávészemeket kiterítik a napra, időnként átforgatva őket, hogy egyenletesen száradjanak. Az összezsugorodott, megbarnult kávészemek nedvességtartalma körülbelül 11%-ra csökken. A nedves feldolgozás első lépéseként hántológépek segítségével távolítják el a gyümölcs külső rétegeit, majd a babokat súlyuk alapján különböző, vízzel teli tartályokba szortírozzák, ahol a babok 12-72 órát töltenek el, amíg a nyálkás réteg leoldódik a magról. A szárítás 4-10 napos folyamata ezután kezdődik a szárítóágyakon vagy összecsukható állványokon, ahol a termelők átvizsgálják a babokat és eltávolítják a hibásakat. A megszáradt babszemek egyformák, tiszták és világosbézs színűek. A szemek ezután szárítókba kerülnek, ahol eltávolítják a külső héjrétegeket, hogy hozzáférjenek a zöld babokhoz, amiket kézi, vagy mechanikus szelektálás után súlyuk ...