Legyen szó munkahelyi, vagy otthoni kávézásról, a légiesen könnyű tejhab már nem csak a kávéházak kiváltsága. Ha betartunk néhány alapszabályt, akkor könnyedén elkészíthetjük mi magunk is!
A megfelelő állagú tejhab titka az alapanyagban és az elkészítés módjában rejlik, azonban nincs ok pánikra, ezek egyáltalán nem teljesíthetetlen feltételek!
A tejhab készítés 3 fő összetevője:
- hideg tej
- meleg közeg
- keverés
Tej kiválasztása
Minél zsírosabb tejből készítjük a habot, annál selymesebb és ízletesebb végeredményt kapunk. Növényi alternatívák esetén azzal a tejjel, ami szóját tartalmaz nem nyúlhatunk mellé, hiszen a tej fehérjetartalma biztosítja a habosíthatóságot.
Habosítás módja
A meleg közeg és a keverés azért fontos a folyamat során, mert a keverésnek köszönhetően juttatunk levegőt a folyadék belsejébe, hogy a tej térfogata növekedjen.
Habosító gépek
Gőzölős kávégép hiányában, a legegyszerűbb tejhabosító gépek is megfelelnek a célnak.
Használhatunk továbbá elektromos kézi tejhabosítót, ám ennél a megoldásnál fontos, hogy a hideg tej helyett langyosra előmelegített tejet használjunk!
Hagyományos, pumpás tejhabosítóval vagy French-press kávékészítővel sem lőhetünk nagyon mellé, ha hozzá meleg tejet használunk.
Minden jó, ha a vége jó
Ha elkészült a kívánt állagú tejhab, már csak a tálalás van hátra. Határozott mozdulattal öntsük az édeskés habot a kávénkra, majd óvatos mozdulatokkal kanalazzuk rá a kemény habot a tetejére.
Egy kis extra
Díszítésképp szórhatunk a tetejére kakaót, fahéjat, szerecsendiót vagy akár csokoládésziruppal is megöntözhetjük.