Legyen szó munkahelyi, vagy otthoni kávézásról, a légiesen könnyű tejhab már nem csak a kávéházak kiváltsága. Ha betartunk néhány alapszabályt, akkor könnyedén elkészíthetjük mi magunk is!

A megfelelő állagú tejhab titka az alapanyagban és az elkészítés módjában rejlik, azonban nincs ok pánikra, ezek egyáltalán nem teljesíthetetlen feltételek!

A tejhab készítés 3 fő összetevője:

  • hideg tej
  • meleg közeg
  • keverés

Tej kiválasztása

Minél zsírosabb tejből készítjük a habot, annál selymesebb és ízletesebb végeredményt kapunk. Növényi alternatívák esetén azzal a tejjel, ami szóját tartalmaz nem nyúlhatunk mellé, hiszen a tej fehérjetartalma biztosítja a habosíthatóságot.

Habosítás módja

A meleg közeg és a keverés azért fontos a folyamat során, mert a keverésnek köszönhetően juttatunk levegőt a folyadék belsejébe, hogy a tej térfogata növekedjen.

Habosító gépek

Gőzölős kávégép hiányában, a legegyszerűbb tejhabosító gépek is megfelelnek a célnak.

Használhatunk továbbá elektromos kézi tejhabosítót, ám ennél a megoldásnál fontos, hogy a hideg tej helyett langyosra előmelegített tejet használjunk!

Hagyományos, pumpás tejhabosítóval vagy French-press kávékészítővel sem lőhetünk nagyon mellé, ha hozzá meleg tejet használunk.

Minden jó, ha a vége jó

Ha elkészült a kívánt állagú tejhab, már csak a tálalás van hátra. Határozott mozdulattal öntsük az édeskés habot a kávénkra, majd óvatos mozdulatokkal kanalazzuk rá a kemény habot a tetejére.

Egy kis extra

Díszítésképp szórhatunk a tetejére kakaót, fahéjat, szerecsendiót vagy akár csokoládésziruppal is megöntözhetjük.