Számos mítosz kering arról, hogy mi lehet az oka annak, hogy bizonyos emberek ügyesebben használják a bal kezüket, mint jobbkezes társaik. Ezekről szeretnénk most lerántani a leplet.

1. mítosz: A jobbkezesség választható – CÁFOLVA

A balkezesség örökletes és genetikai tényezők hatására alakul ki. A biológiai alapokon nyugvó, a bal oldalt a jobban szemben előnyben részesítő kézhasználat a jobb agyfélteke dominanciájával magyarázható. A jobb agyfélteke felelős többek között a kreativitásért, a művészi látásmódért, a zenéért, érzékelésért és érzelmekért.

A balkezesség tehát nem megszokás, a jobbkézre való áttérést nem szabad erőltetni, mert az károsan befolyásolhatja a tanulási folyamatokat, az írás és olvasás elsajátítását.

Olyannyira elavult már az átszokatás gondolata, hogy 1976 óta augusztus 13-án ünnepelik a Balkezesek Nemzetközi Világnapját.

2. mítosz: Alig érint néhány embert a balkezesség jelensége. – CÁFOLVA

Habár néhány évtizeddel ezelőtt valóban kevésbé volt gyakori jelenség az, hogy valaki balkezes, ez leginkább annak köszönhető, hogy előszeretettel erőltették rá a jobbkezes írást azokra, akik ösztönösen nem ezt az írásmódot választották volna.

Manapság a felnőtt népesség körében a balkezesek aránya 15%-ra tehető, és az arány a nyugati lakosság körében folyamatosan növekszik.

3. mítosz: A jobbkezes írószereket a balkezesek is könnyedén tudják használni. – CÁFOLVA

A hagyományos, jobbkezes írószerek nem állnak kézre, sőt erőltetett használatuk fájdalmat, helytelen kézfejtartást eredményez. A tollakból, ceruzákból, ollókból, hegyezőkből és vonalzókból mindenképpen szükséges balkezes típusút választanunk.

4. mítosz: A balkezes gyerekek nehezebben tanulnak meg írni, mint jobbkezes társaik. – CÁFOLVA

Habár a balkezes írásmód okozhat némi nehézséget az írás tanulás során, szerencsére ma már számos eszköz áll rendelkezésre annak érdekében, hogy megkönnyítsük a gyerekek életét.

A MAPED innovatív gyártóként figyelembe veszi a balkezes felhasználók igényeit a termékek tervezése és előállítása során, ezért a kifejezetten számukra tervezett termékek között minden balkezes felhasználó megoldást talál olyan hétköznapi problémák áthidalására, mint a saját kezük által kitakart és elmaszatolt írás.

5. mítosz: Csak az írás során lényeges a balkezes eszközhasználat. –CÁFOLVA

A hagyományos, jobbkezes írószerek nem állnak kézre, sőt erőltetett használatuk fájdalmat, helytelen kézfejtartást eredményez. A tollakból, ceruzákból ezért mindenképpen szükséges balkezes típusút választanunk. Ezen kívül jelentősen megkönnyíti az életünket a balkezes vonalzó illetve olló is, sőt még balkezes hegyező is a rendelkezésünkre áll!

Ajánló:

Most, hogy lerántottuk a leplet a balkezességet övező mítoszokról, szeretnénk bemutatni néhány kifejezetten erre a célra kialakított terméket:

  • A STABILO „EasyOriginal Start” rollertoll tökéletes választás a gyerekek írástanulásához. Külön speciális kialakítása egyaránt kedvező a balkezesek számára is. Kényelmes tartást biztosít, amellyel megelőzi az izomfáradtságot és a fájdalmat írás közben.
  • Ollók közül a „Vivo 3D”, a „Shape 3D” és a „Sensoft 3D” típusok rendelkeznek balkezes változattal, melyek pengéit felcserélték, majd ennek megfelelően szabták a fogórészt a kéz vonalaira.
  • A MAPED „I-Gloo” hegyezővel gyerekjáték a hegyezés, hiszen nem csak ergonomikus kialakítású, de pengéje is fordított, ezáltal a balkézben tartott ceruza az óramutató járásával ellentétes irányban hegyezhető.
  • A balkezeseknek szánt vonalzókészleten fordítva, azaz jobbról balra vannak feltüntetve a számok, így sokkal könnyebben leolvasható számukra.