Cégmérettől függetlenül állíthatjuk, hogy egy adathalász támadás hatalmas károkat tud okozni. Sokszor pedig olyan helyekről érkezik, ahonnan nem is gondolnánk.

Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet, amelyek betartásával nagyobb biztonságban lesznek a bizalmas információink.

Jelszó mindenek felett

Talán evidensnek tűnik, sok helyen mégis bevált gyakorlat, hogy az irodai gépek nincsenek jelszóval ellátva.

Az első és legfontosabb lépés, hogy állítsunk be a felhasználókhoz külön jelszót! Ezzel megelőzhetjük azt, hogy a kíváncsi kollégák olyan adatokhoz férjenek hozzá, amelyek nem tartoznak a hatáskörükbe.

Zárd le a géped, ha szünetre mész!

Sokan elfelejtik, hogy akkor is érdemes lezárni a számítógépet/laptopot, ha csak egy pár perces cigi vagy kávészünetre hagyják el az asztalukat.

Az ördög sajnos nem alszik, ilyenkor sem árt az óvatosság. A leggyorsabban a WINDOWS gomb + L billentyűkombinációval lehet zárolni a képernyőt.

Ha ezt a villámgyors mozdulatot beiktatjuk a napjainkba, máris közelebb kerülhetünk a biztonsághoz.

Ne használj ellenőrizetlen adathordozókat!

Sok cégnél nem engedélyezik a külső adathordozók használatát (pl. saját pendrive, saját külső meghajtók.) Miért van ez?

Mert ezeken keresztül könnyedén települhet „otthonról hozott” vírus a céges szerverekre is, ahol pillanatok alatt visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Vannak már olyan intelligens, „alvó vírusok”, amelyek képesek hetekig, hónapokig is lappangani és megfigyelni a cégek tevékenységét anélkül, hogy bárki felfigyelne rá.

Csak céges eszközöket használj!

Ne kattints ismeretlen linkekre!

Az arab hercegtől érkező örökséggel kecsegtető emailekre talán már senki nem kattint rá. Vannak azonban a hivatalos levelekre megtévesztően hasonló emailek, amelyeknek könnyű áldozatául esni.

Mire figyelj?

Mindig nézd meg ki a feladó! – Ha nem ismered, furcsa végződésű emailcímről érkezik a levél, akkor ne kattints rá.

Mielőtt bármilyen a levél szövegében szereplő linkre kattintasz szintén nézd meg figyelmesen, hogy milyen oldalra navigál.

Sokszor csak egy-egy betű eltérés van a lemásolt emailcím, weboldal és az eredeti között, ha azonban gyanús semmiképp ne kattints!

Honlapok esetén érdemes mindig megnézni a felső URL mezőt is (a böngésző www utáni sávja), ugyanis, ha az oldalt sikerül is a támadóknak élethűen lemásolni, az URL sok esetben árulkodó jeleket hagy maga után.

Figyelj a fizikai adathordozókra is!

Habár legtöbbször a digitális adatlopásokról hallani, nem hagyhatjuk ki a sorból a fizikai adathordozókat sem.

A szerződések eredeti példányát, fontos kimutatásokat soha ne hagyjunk az asztalon! Érdemes ezeket az erre kialakított, zárható tárolókban vagy széfben tartani.

A már nem használt bizalmas iratokat pedig azonnal megsemmisíteni iratmegsemmisítő segítségével, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.

A jelszavak tárolására pedig a legkevésbé sem alkalmas a felső fiókban tartott füzet, vagy a monitor szélére ragasztott POST-IT. Hiszen hiába rendelkezik a cég a legbiztonságosabb tűzfalakkal, ha az alkalmazottak tálcán kívánják a belépési jelszavakat.

A felsorolt lépésekre javasolt kiemelten figyelni, hiszen a bajt megelőzni mindig sokkal egyszerűbb, mint helyrehozni a károkat.