A meleg éppolyan hirtelen tört be az életünkbe, mint az irodákba és lakótereinkbe: hopp, már csavarhatjuk is fel a klímák szabályozó gombját, és portalaníthatjuk a ventilátorokat, ha nem akarunk lefolyni az irodai székünkről.

Ám mi a helyzet akkor, ha nem szeretnénk, vagy nem tudunk klímával hűteni?

Összeszedtünk 5 klíma-mentes jó tanácsot, amelyekkel a forró nyári napokat könnyebben át tudjuk vészelni.

Még mielőtt nekikezdenénk a felsorolásnak, hadd emlékeztessünk titeket arra a néhány alapszabályra, amelyet jó, ha be tudunk tartani, ha hűvösebb szobát szeretnénk elérni:
1. Zárd ki a napfényt, használj sötétítőt!
2. Ne engedd be a meleg levegőt: abban a napszakban szellőztess, amikor a legalacsonyabb a kinti hőmérséklet!
3. Hűsítsd magad hideg vízzel: zuhanyozz, borogasd magad!
4. Fokozd a folyadékbevitelt, igyál nagyon sok vizet!

Az alábbiakban pedig azokat a hasznos tippeket olvashatjátok, amit könnyűszerrel bevethettek a mindennapjaitokban:

elektromosság mellőzése vagy használatuk csökkentése:
Mivel az elektronikai berendezések használat közben sok hőt adnak le, próbáld meg mellőzni azok fölösleges használatát: kapcsold ki, tekerd le, cseréld le a hagyományos izzókat energiatakarékos izzókra, vidd ki a térből! (Például ha tudod, helyezd el máshol a hűtőszerkényt, ne a közvetlen közeledben, mert kívülről szinte fűtőtestként melegít, ha nagy intenzitással kell hűtenie.)
Egy másik jó tanács, ami nagyon tetszett nekünk: „A ventilátor nem hűti a levegőt, csak átmozgatja, és ezzel ér el hűsítő hatást. Mint minden elektromos berendezés, ez is hőt termel, ezért ha nem vagy a ventilátorral ellátott helyiségben, kapcsold le azt.”

Kerüld a zsíros, cukros ételek fogyasztását! Egyél helyettük könnyű, lédús ételeket! Étkezz többször napközben! Nassoláshoz egyél friss gyümölcsöt!

Igyunk sok tejet! Nemcsak azért fontos a fogyasztása, mert tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, hanem azért érdemes a meleg napokon több tejet innunk, mert „tele van magas minőségű fehérjével, vitaminnal és kalciummal. Elektrolit tartalmával pótolja az izzadással elveszített sómennyiséget és folyadékmegtartó képességünk is sokkal tartósabb lesz tőle”.
Az előző két pont kombinációjaként jó szívvel ajánljuk a gyümölcsturmixok fogyasztását!

Hiszed vagy sem, de nagyon fontos, hogy megfelelő ruhába öltözz a kánikulában: a természetes alapanyagú ruhák, mint a pamut, a len, a viszkóz kitűnően elvezetik a hőt, kevésbé izzadsz bele, és ha laza szövésű textilből készült a ruhád, akkor még kellőképpen szellőzik is. Ha hosszabb a blúzod ujjhossza, és a szoknyád is térd alá ér, akkor kevésbé izzadsz – legalábbis a műbőr irodai székedhez…
Ha mégsem tudsz ilyen anyagú ruhát viselni, mert például más a dresszkódotok, vagy egyszerűen csak nincsenek ilyen ruhadarabjaid, akkor egy vékony pamutlepedővel fedd le az irodai székedet, amelyhez nem fogsz olyan könnyen hozzáizzadni, mint a csupasz műbőr és műanyag társaihoz.

Végezetül pedig helyezz el jó sok élő zöld növényt az irodádban! A szobanövények hűsítenek, tisztítják a levegőt, jó hatással vannak a testre és a lélekre. Olvasd el a korábbi bejegyzésünket az irodai növényekről!

forrás:
https://wellandfit.hu, http://timatingatlan.hu
képek: canva