Amikor hosszú távon, minden egyes nap úgy kezdünk neki a munkáknak – legyen az otthoni, vagy a munkahelyi környezetben végzett munkanap -, hogy tudjuk, semmi dolgunk nem lesz, csak egy újabb nap telik el, amikor olyan szinten untat a feladat, amit végzünk, hogy legszívesebben falat kaparnám, a boreout-szindrómáról, vagyis a munkahelyi krónikus unalomról beszélhetünk.

A munkahelyi krónikus unalom, a boreout-szindróma, ugyanolyan veszélyes jelenség, mint a folyamatos túlpörgés, vagy túlzottan megterhelő, soha véget nem érő munka. Az emésztő unalom és motiválatlanság káros hatással van a munkavállaló testi-lelki jóllétére, önbecsülésére, jövőképére, és a munkahelyével szembeni hozzáállására is.

Krónikus unalom a munkahelyen jellemzően akkor jelentkezhet, ha az adott személy a mindennapokban alulstimuláltságot él meg – vagyis nincs annyi feladata, hogy az kitöltse munkaideje nagy részét, valamint azok nincsenek összhangban a képességeivel, azaz nem jelentenek számára intellektuális kihívást.

„A csigalassan telő munkaórák hatására mi is visszahúzódhatunk csigaházunkba, ugyanis belefáradhatunk abba, hogy folyamatosan motiváljuk magunkat és valahogy fenntartsuk a lelkesedésünket, egyre inkább kedvünket és erőnket vesztjük, hogy az innen kilátástalannak tűnő jövőnkkel foglalkozzunk.”  https://pszichoforyou.hu/a-boreout-szindromarol/

Amit megtehetünk a változásért:

A munkahelyi krónikus unalmat a bűntudat és a megbélyegzéstől való félelem miatt nehéz kimondani és bevallani, pedig alapvetően szükséges ahhoz, hogy változtatni tudjunk rajta. Ezért első körben beszéljünk róla a párunkkal, barátnőnkkel, közeli kollégával, majd ha képesek vagyunk rá, a főnökünkkel!
Ne feledjük el, a munkahelyváltás nem feltétlenül az egyetlen megoldás a problémára!

1. Törjük meg a csendet: Beszéljünk a témáról valakivel, aki közel áll hozzánk!

2. Próbáljunk meg beszélni a felettesünkkel, főnökünkkel!

3. Húzzuk meg a munka és a magánélet között a szigorú határokat! Ha már egy jó ideje otthonról dolgozol, de még nem alakítottál ki egy külön, csak a munkavégzés számára fenntartott helyet, akkor első lépésként tedd meg ezt! Rakjál be egy ki asztalt a laptopodnak, ahol csak a munkával foglalkozol!

4. Írjunk egy listát az erősségeinkről, a minket motiváló feladatokról, és kérjünk olyan feladatokat, amelyekben kiélhetjük kreativitásunkat, kamatoztathatjuk értékeinket!