1. A grafitceruza feltalálása a XVI. századra tehető, amikor 1560-ban egy olasz házaspár két lapos fa lapka közé grafit csíkot ragasztott. Így egy ovális forma keletkezett, amely sokáig megmaradt – napjainkban ácsceruzaként még találkozhatunk vele.

2. Az első grafitceruzákat boróka fából készítették. Manapság leggyakrabban kaliforniai cédrust használnak, mivel az puha és könnyen formázható. Megfelelő lehet a hárs, az égerfa, valamint a fenyő.

3. A grafitbél három összetevőből áll: grafit, agyag és korom. A három anyag arányától függ, hogy a ceruza H, B, vagy F jelölést kap.
Ezt a módszert Joseph Hardtmuth szabadalmaztatta 1802-ben.

forrás: https://www.koh-i-noor.cz/en/history

4. A H = hard (kemény); B = (fekete), F = fim (puha) jelölést 1888.-ban, Joseph Hardtmuth-nak a KOH-I-NOOR gyár vezetőjének fia, Carl vezette be.

FORRÁS: gruponino.com.

5. A ’60-as években, az első űrhajósok grafitceruzát vittek fel magukkal az űrbe, hogy a jegyzeteiket elkészítsék, mert a különböző tollak gravitáció nélkül nem működtek volna. Bár a ceruzahegyezés közben keletkezett sok faforgács bosszantóvá vált egy idő után, a puha finom grafitszemcsék veszélyessé váltak a kabinban. Ma már természetesen nem ceruzát visznek fel az űrbe! A speciális Space Pen történeteről a következő írásunkban olvashatsz.

A grafitceruzák színes kínálát a weboldalunkon is elérheted!
Válogass kedvedre, vagy rendeld meg az előre összeállított grafitceruza szetteket!

forrás:
web.archive.org/web/20111022205245/http://www.rocketcityspacepioneers.com/space/who-invented-the-pencil
www.koh-i-noor.cz/en/history
en.wikipedia.org/wiki/Pencil
ceruzakemenyseg.info/hogyan-keszul-a-ceruza