A környezettudatosság és az újrahasznosítás aranykorában hajlamosak vagyunk a legnagyobb ellenségnek a papírt kikiáltani.

Vajon a papírfelhasználás valóban környezetszennyező?

A válasz nem fekete vagy fehér.

A felesleges, pazarló magatartás, például egyértelműen kerülendő. A túlzott fogyasztás helyett a mértékletességre való törekvés minden energiaforrás esetén alapvető kellene, hogy legyen.

Ha viszont valamivel helyettesíteni szeretnénk a fehér lapokat, érdemes megvizsgálni, hogy az alternatívái összességében nem károsítják-e a Földünket méginkább?

Papír vs. digitális eszközök

Kézenfekvő megoldás a papírtömegek helyettesítésére a digitális, akár felhő alapú tárolásra való átállás.

Igen ám, de ha kizárólag környezeti okok miatt döntünk mellette, vajon tényleg kisebb lesz így a cselekedetünk szénlábnyoma?

Ha a nyomtatás és a képernyő előtt töltött idő szénlábnyomát hasonlítjuk egymással, akkor a papíré 4-5 grammra, míg egy email esetében 0,3 grammtól akár 50 grammra is tehető.

A pontos összehasonlítás elvégzéséhez természetesen több adatra van szükség. Nem mindegy például az sem, hogy egy adott email tartalmaz-e csatolmányt, képeket stb.

Az viszont általánosságban is elmondható, hogy a különböző internetes adatközpontokat ellátó szerverparkok lábnyoma magasabb, mint a repülésé.

Amikor tehát azon gondolkodunk, hogy végleg száműzzük a papírt az életünkből, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.